Hpv Aşısı Ankara, Fiyatları 2024
Hpv aşısı Ankara, hpv virüsüne bağlı olarak kadınlarda rahim ağzı kanseri ve genital siğil gelişimini önlemek amacıyla geliştirilmiş aşılardır. Erkeklerde hpv aşısı da penis kanseri ve genital siğil gelişimini önler. Hpv aşısı Ankara'daki kliniğimizde yaptırabilirsiniz. Ankara Hpv aşısı fiyatları 2024 için bize ulaşabilirsiniz.
Ankara Hpv aşısı ne işe yarar?
Hpv aşısı kadınlarda rahim ağzı kanserini ve genital siğilleri engellemek için üretilmiştir. Bu aşılardan bir tanesi ikili aşı (Cervarix) olarak anılır ve Hpv 16 ve Hpv 18 alt tiplerini içermektedir. Diğeri ise dörtlü aşıdır (Gardasil) ve HPV 16, 18, 6 ve 11 alt tiplerini içermektedir. Cervarix isimli hpv aşısı sadece rahim ağzı kanserini engellerken, Gardasil isimli aşı hem rahim ağzı kanseri hemde genital siğillerin gelişmini önler. Yakın zamanda Gardasil 9 adı verilen ve içerisinde 9 tane hpv virüsünün olduğu yeni bir aşı geliştirilmiştir. Hpv aşısı Gardasil 9, 2023 ocak ayı itibariyle Türkiye'ye gelmiştir.
Ankara Hpv aşısı ne kadar korur?
Hpv aşısı oldukça koruyucudur. 3. dozdan 1 ay sonra aşılananların % 99,5’i aşının içerdiği Hpv tiplerine karşı koruyuculuk oluşmaktadır. Şu andaki bilgilere göre ömür boyu koruyuculuk sağladığı ve 3 dozdan sonra tekrar dozlarının yapılmasına gerek olmadığı söylenmektedir. Aynı zamanda içerdiği virüslerin dışındaki diğer hpv virüslerine karşı düşükte olsa bir koruma sağladığı belirtilmektedir.
Hpv aşısının etkinliği ne kadar sürer?
Hpv aşısının etkinliği yapılma yaşına ve kişinin immün sistemine göre değişiklik gösterebilir. Aşının etkinliğine, tarama sıklığına, taramanın başlama yaşına bağlı olarak rahim ağzı kanseri riskinde % 67-99 arasında değişen azalma görülmektedir. Aşılamanın 12-25 yaş aralığında başlanan kadınlarda daha etkili olup rahim ağzı kanserinde %92 azalma sağlanacağı düşünülmektedir.
Hpv aşısı yan etkileri nelerdir?
Hem Gardasil aşıda hemde Cervarix aşıda klinik çalışmalar esnasında görülen belirgin bir yan etki olmamıştır. Enjeksiyon bölgesinde eritem, ağrı ve şişlik en sık görülen lokal yan etkilerdendir. En sık görülen sistemik yan etkiler ise ateş, başağrısı ve bulantıdır. Nefes darlığı, ishal, hipertansiyon, ciddi başağrısı, enjeksiyon bölgesinde eklem hareketini kısıtlayan ağrı, vajinal kanama ve bayılma diğer nadir görülen yan etkilerdir.
Bazı otörler Hpv aşısı yaptıranlarda uzun dönem sonuçlarının bilinmediğini, ciddi yan etkilerinin olduğunu söyleyerek aşılara tamamen karşı iken bazı otörler rutin aşılamadan ziyade sadece risk faktörü bulunan kişilerin aşılanmasının daha uygun olacağını söylemektedirler. Ancak Türkiye’deki bazı sağlık dernekleri 9-13 yaş arası kız çocuklarının Hpv’ye karşı rutin aşılanmasını önermektedir. Aşıların etkileri detaylı olarak hastaya anlatılarak tercihin hastaya bırakılması, istemediği halde zorunlu olarak yaptırılamayacağı önemlidir ve muhakkak göz önünde bulundurulmalıdır. Rahim ağzı kanseri tarama testleri (smear testi) Hpv aşısından sonrada uygulanmaya devam edilmelidir.
Hpv aşısı kimlere ve ne zaman yapılır ? Hpv aşısı yaş sınırı varmıdır?
Hpv aşısı 9 yaşından itibaren tüm kız çocuklarına başlanabilmektedir. 9-25 yaş aralığı en etkili olduğu dönemdir. Ancak son yapılan çalışmalarda Hpv aşısının 45 yaşına kadar yapılabileceği söylenmektedir. Özellikle sexsüel aktif olmayan bayanların aşılanması oldukça önemlidir. Ancak seksüel aktif dahi olsa kadınların aşılanması rahim ağzı kanseri ve genital siğil gelişme riskini azaltacaktır. Hpv aşısı yaptırmak isteyen kadın kaç yaşında olursa olsun yaptırmasında bir sakınca yoktur. Hpv aşısı denemelerinde daha önce Hpv’ye maruz kalanlarda aşının etkinliği azalmakla birlikte güvenilirliği iyidir. Aşılama öncesi Hpv testi önerilmemektedir. Çünkü geçirilmiş enfeksiyonu gösteren iyi bir metod yoktur.
Hpv aşıları minör akut hastalıklarda (diyare, hafif üst solunum yolu enfeksiyonu, vb) kullanılabilir. Ancak akut hastalığı ağır seyredenlerde aşılama hastanın durumu düzelene kadar ertelenmelidir. Aşı sonrası senkop özellikle gençlerde daha sık olmak üzere görülebilmektedir. Bu nedenle aşılama sonrası en az 15 dakika hastanın gözlemde tutulması önerilmektedir.
Erkeklerde Hpv aşısı yapılır mı?
Hpv virüsü cinsel temasla bulaşan bir virüstür ve sadece kadınlara değil erkeklere de bulaşabilir, erkeklerde siğillere ve çok nadiren penis kanserine neden olabilir. Bu erkeklerden cinsel temasla başka kadınlara bulaşarak o kadınlarda siğil ya da kansere neden olabilir. Bu yüzden erkeklerin aşılanarak virüsle enfekte olmaları önlenirse dolaylı olarak kadınların enfekte olması da engellenmiş olur. Bu nedenle Hpv aşısı erkeklere de önerilmektedir. Erkeklerde Hpv aşısı kadınlara uygulanandan farklı değildir, aynı marka aşılar hem kadınlara hem erkelere uygulanmaktadır. Avustralya ve Kanada da erkeklerde de rutin aşı kapsamına dahil edilmiştir.
Gebelerde Hpv aşısı uygulanabilir mi?
Hpv aşılarının gebelikte kullanımıyla ilgili herhangi bir veri yoktur. Aşı dozlarından önce gebelik testi yapılıp gebelik tesbit edilirse aşılama gebelik sonuna bırakılmalıdır. Bununla birlikte aşılanan grupta, gebelik oluşan hastalar takip edildiğinde spontan abortus oranlarında normal gebelere göre artma tesbit edilmemiştir. Yine fetal anomali görülme sıklığı farklı bulunmamıştır. Bundan dolayı gebe olduğunu farketmeden hpv aşısı yaptıranlarda gebelik tahliyesi önerilmez.
Emzirenlerde Hpv aşısı sakıncalı mıdır?
Emziren kadınlarda Hpv aşısının yapılmasında bir sakınca yoktur.
Hpv aşısı nereden yapılır? Hpv aşısı hangi aralıklarla yapılır?
Hpv aşısı 0,5 ml.lik üç doz şeklinde intramusküler yolla uygulanır. İkinci doz dörtlü aşıda ilk dozdan 2 ay sonra, ikili aşıda 1 ay sonra, 3. doz her ikisinde de 6 ay sonra yapılır. Hpv aşısı uygulama aralıkları önelidir. Aşı aralıkları ayarlanırken eğer hasta tekrar dozlarının yapılacağı tarihte gelemeyecekse bir miktar geç yapılabilir. Ancak mümkün olduğunca erken yapılmamalıdır. Bu aralıklar bağışıklamanın tam olması için önemlidir.
Hpv aşısı siğilleri tedavi eder mi?
Hpv aşılarının genital siğiller yada rahim ağzı kanseri üzerinde tedavi edici bir etkisi yoktur. Ancak tedavi edici hpv aşıları üzerinde çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir.
Hpv aşısı Ankara'da nerede yapılır?
Hpv aşısı yapan hastaneler Ankarada pek çok bölgede mevcuttur. Hpv aşısı Ankara Çankaya daki muayenehanemizde yapılmaktadır. Hpv aşısı yaptırmak isteyenler muayenehanemizde soğuk zincir kurallarına uygun olarak saklanan aşılarımızdan faydalanabilirler.
Hpv aşısı Ankara. Hpv aşısı fiyatı 2024 Ankara.
Hpv aşısı Ankarada muayenehanelerde de rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir aşıdır. 2024 Hpv aşısı fiyatı klinikler arasında yada eczanelerde farklılık gösterebilir. Gardasil fiyatı için 0312 285 85 88 nolu telefondan bilgi alabilirsiniz. Kliniğimizde Gardasil aşısı fiyatı oldukça uygun olup, doktorumuz tarafından uygulanmaktadır.
Hpv virüsünden korkmayınız. Ancak yılda bir sefer 10 dakikanızı kendinize ayırarak basit bir jinekolojik muayene ile alınan Hpv testinizi muhakkak yaptırınız. Gardasil aşı yaptıranlarda da rahim ağzı taramalarına devam edilmesi oldukça önemlidir. Ankara hpv aşısı fiyatı 2024 için bize ulaşabilirsiniz.