top of page
Yazarın fotoğrafıAydın Köşüş

Hpv Aşısı 45 Yaşına Kadar Yapılabilir.

Güncelleme tarihi: 2 Ara 2023


Hpv Aşısı Kaç Yaşına Kadar Yapılabilir
Hpv Aşısı 45 Yaşına Kadar Yapılabilir

Hpv aşısı genital siğillere, rahim ağzı ve penis kanserine karşı koruyucu etkisi olan bir aşıdır. Hpv aşısı için en ideal dönem hiç birliktelik başlamadan önce yapılmasıdır. Bu anlamda 9-26 yaş arası, hem birliktelik oranının düşük olması hem de bağışıklık sisteminin güçlü olması nedeniyle aşı için en ideal zaman aralığıdır. Peki 26 yaşını geçenler hpv aşısı yaptıramaz mı? Hpv aşısı kaç yaşına kadar yapılalbilir?

Hpv Aşısında Yaş Sınırı Var mı?


Gıda ve İlaç Kurumu (FDA), HPV aşısını kimin alması gerektiğine ilişkin kurallarını değiştirdi.

İnsan papilloma virüsü (HPV) için aşı olmak için artık genç olmanıza gerek yok. Daha önce aşılanmamış 27 ila 45 yaşları arasındaki kadın ve erkeklerde artık Gardasil aşısı için uygun adaylar olarak belirlenmiştir. 9 yaşından itibaren tüm yaş gruplarında yapılabilmektedir.


Gençlerin pekçoğu yavaş yavaş hpv ve hpv aşısı konusunda bilinçlenmektedir. Bu gelecek için umut vericidir, ancak yetişkin kadın ve erkeklerin çoğu hala risk altındadır. FDA kılavuz değişikliği kısmen aşının ilişkili hastalıklar, özellikle de rahim ağzı kanseri üzerindeki olumlu etkisi ile tetiklenmiştir.

Yetişkinlerde Hpv Aşısı Yapılabilir mi?


Birçok yetişkin hala hpv aşısı hakkında bilgi sahibi değil ya da önemsemiyor. Birinci basamak hekimlerinin hastalarına bu yeni seçenek hakkında bilgi vermeleri oldukça önemlidir.

Ayrıca aşı maliyeti oldukça yüksektir. Bu nedenle yetişkin insanların aktif şekilde hpv aşısı yaptırmaları bu günkü politikalarla mümkün görülmemektedir. Buda hpv ye karşı başlatılan aşı çalışmalarının başarısını sınırlayan bir etkendir. Aşının mutlak başarısı ancak aşı sgk ödeme kapsamına girdiğinde sağlanabilir. Buda şu an için ülkemiz koşullarında gerçekçi bir yaklaşım olarak görülmemektedir.

Yurtdışında pekçok ülkede 9-26 yaş aralığındaki kız ve erkek çocuklarda sigorta ödeme kapsamına alınmıştır. Ancak gelir düzeyi çok yüksek olan ülkeler dışında bu yaş sınırının dışında hiçbir ülkede geri ödeme kapsamında değildir.


Hpv Bulaştıktan Sonra Aşı Yapılır mı?


Hpv bulaştıktan sonra aşı yapılmaz bilgisi maalesef çok yanlış bir bilgidir. Hpv bulaştıktan sonra da aşı yapılabilir. Zaten aşı yaptırmak isteyenlere kural olarak Hpv virüsü olup olmadığı ile ilgili herhangi bir test önerilmez. Çünkü hpv'nin bulaşmış olması aşının yapılmasına engel değildir.

Hpv virüsünün yaklaşık 200 farklı alt tipi var. Size Hpv virüsü bulaşmış olsa bile aşıdan mutlaka fayda görürsünüz. Genelde siğili olanlarda Hpv tip 6 bulunuyor. Özellikle kadınlar rahim ağzı kanserine karşı korunmak için hpv tip 6 bulaşmış bile olsa aşıyı mutlaka yaptırmalıdır. Aynı koruma elbette erkekler için de geçerlidir.


Vücüdunuzdaki Hpv virüsü kişilerin %85'inde bağışıklık sistemi tarafından atılacaktır. Vücüdünüzda Hpv virüsü olsa bile maalesef hastalık bağışıklık sağlamaz. Mutlaka bağışıklık için aşı olmanız lazım. Hpv ücudunuzdan atıldıktan sonra yaptırdığınız aşı, aşının içinde var olan ve atılan virüse karşı da bağışıklık sağlayacaktır.


Ayrıca son yapılan çalışmalarda aşı olanlarda Hpv virüsünün vücuttan daha hızlı atıldığı, daha kısa sürede vücuttan temizlendiği görülmüştür. Bu nedenle yaptırdığınız hpv aşısı aynı zamanda virüsün vücudunuzdan daha hızlı atılarak daha kısa sürede hastalıktan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.


Aşılama sayesinde uzun vadede daha az rahim ağzı kanseri, daha az penis ve anüs kanseri oranlarına ulaşılması mümkündür. Hatta yurtdışında bazı kliniklerde, rahim ağzı kanseri olanlarda bile hpv aşısının yapılmasının hastalığın seyrini yavaşlattığı düşünülerek hpv aşısı yapılmaktadır.


Hpv Aşısı Erkeklerde Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

Hpv aşısı erkeklerde de yaş sınırı olmaksızın ömür boyu yapılabilir. Bu aşı öncelikle kadınlar için geliştirilmiştir. Rahim ağzı kanseri aşısı olarak geliştirilen bu aşı daha sonra erkeklere de uygulanmasının gerekliliği düşünülerek erkeklerde de yapılmaya başlanmıştır. İdeal yaş aynen kadınlardaki gibidir. 9 yaşından itibaren tüm erkeklerde de yapılabilir. Bu sayede özellikle bulaştırıcılıkta yüksek rol oynayan erkeklerin korunması ve diğer kadınlara bulaştırmayı da azaltacaktır.

Sonuç olarak otörler, daha önce HPV'ye karşı aşılanmamış 27 ila 45 yaş arasındaki tüm yetişkinlerin bu aşıyı yaptırması gerektiğini söylüyor. Elbette bunun önündeki en büyük engel aşının pahalı olması ve sgk geri ödeme kapsamında olmamasıdır. Hastalar aşı maliyetinin tamamını kendileri karşılamak zorundadır. Aşılama sayesinde genital siğil tedavisi konusunda çok ileri noktalara ulaşılacağı aşikardır.


Hpv, Genital Siğil, Hpv Testi ve Hpv Aşısı ile ilgili tüm merak ettikleriniz menüdeki SSS başlığı altında. İncelemek için 120 Soruda Hpv linkini tıklayınız..



Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page