top of page
Yazarın fotoğrafıAydın Köşüş

Hpv Aşısı Erkeklere Yapılır Mı?

Hpv aşısı, hpv virüsüne bağlı olarak gelişen genital siğillerin ve kadınlarda rahim ağzı kanseri riskini azaltmak için yapılan bir aşıdır. Kadınlarda uzun yıllardır yapılan bu aşı sayesinde gelişmiş ülkelerde rahim ağzı kanseri genital kanserler içerisindeki 1.sırayı kaybederek ikinci ve hatta bazı ülkelerde 3. sıraya gerilemiştir. İleride aşılama sayesinde gelişmiş ülkelerde, kadınlarda rahim ağzı kanserlerine bağlı ölümlerin sıfıra indirilmesi amaçlanmaktadır.


Hpv Aşısı Erkeklere Yapılır Mı

Kadınlarda sıklıkla yapılan hpv aşısı erkeklere yapılır mı? Bu konuda yıllardır süren çalışmalar sonucunda erkeklere de hpv aşısının yapılması ile kadınlardaki rahim ağzı kanseri ve genital siğil sıklığının azaltılabileceği düşünülmüştür. Peki günümüzde erkeklere hpv aşısının yapılması gerekli midir ve neden yapılmalıdır? Bu makalemizde bu konulardan bahsedeceğiz.


HPV Virüsü Erkekte Nasıl Anlaşılır?


Hpv virüsü genellikle ciddi bir belirti vermez. En sık görülen belirti genital bölgede peniste siğil ya da makatta siğil şeklindedir. Bunun dışında büyük siğillerde bazen kanama, kaşıntı ve enfeksiyon şeklinde belirtiler de görülebilir. Siğil olmayan erkeklerde hpv testi ile hpv virüsünün varlığı araştırılabilir. Ancak bu testin duyarlılığı %50-60 civarındadır. Bu nedenle hasta yapılmasını istiyorsa yapılabilir. Yoksa rutin olarak erkeklerde hpv testi yapılmasına gerek yoktur.


HPV Virüsü Erkeklerde Ne Yapar?


Hpv virüsü erkeklerde de en çok genital siğillere neden olur. Bu siğiller çok küçük olabileceği gibi kondilom adı verilen büyük karnabahar benzeri kitleler de oluşabilir. Bunun yanında penis kanseri, anüs kanseri, gırtlak kanseri de hpv virüsünün neden olabildiği diğer lezyonlardır.


Erkekler HPV Aşısı Yaptırmalı Mıdır? Erkek HPV Aşısı Olabilir Mi?


Hpv aşısı kadınlara yapıldığı gibi erkeklere de yapılmalıdır. Çünkü eğer erkekler aşılanmazsa hpv virüsüne karşı tamamen savunmasız olacaklar ve bulaşan virüsü kadınlara daha sıklıkla bulaştıracaklardır. Bu noktada erkekler genellikle bulaştırıcı rol oynamaktadır. Erkekler kadınlara göre günümüzde cinsel hayatı daha serbest yaşamakta ve hpv virüsünün yapılmasını daha fazla etkilemektedir. Bu nedenle kadınlarda olduğu kadar hastalığın yaygınlığının azaltılması açısından erkeklerinde mutlaka aşılanması gereklidir.

Diğer yandan erkeklerde penis kanseri, anüs kanseri ve hatta rektum kanserinde bile artık hpv virüsünün rolü daha net olarak anlaşılmaktadır. Sadece erkeklerin bulaştırıcılık potansiyelinin azaltılması değil aynı zamanda erkeklerdeki genital kanserlerin de azaltılması ve buna bağlı ölümlerin azaltılması açısından aşılanma oldukça önemlidir.


HPV Virüsü Taşıyan Erkek Ne Yapmalıdır?


Genital siğili olmayan erkekler eğer şüpheli bir cinsel birliktelik yaşadıysa ya da birlikte olduğu kadının genital siğillerinin olduğunu biliyorsa mutlaka genital bölgeyi düzenli aralıklarla kontrol etmeli ve siğil gelişimi durumunda bir uzmana başvurmalıdır. Hpv bulaşmış olsa bile mutlaka hemen aşısını yaptırmaya başlamalıdır. Başkalarına bulaştırmamak için birliktelik sırasında mutlaka kondom kullanmalı ancak kondomun %100 koruyucu olmadığını bilmelidir. Mümkünse başkalarına bulaştırmamak için virüs vücuttan atılana kadar cinsel birliktelikten kaçınmalıdır.


Hpv Aşısı Erkeklere Neden Yapılır?


Erkekler maalesef günümüzde en büyük taşıyıcı ve bulaştırıcı kesimi oluşturmaktadır. Eğer hpv virüsüne bağlı genital siğiller ve kanserleri azaltmak istiyorsak mutlaka erkekleri de aşılamamız gereklidir. Erkeklerdeki hpv taşıyıcılığını azaltacak olursak bu sayede kadınlarımızı da hpv virüsünün etkilerine karşı daha net korumuş oluruz. Hpv aşısı sayesinde kadınlarımızı korurken aynı zamanda erkeklerde de penis kanseri, anüs kanseri ve rektum kanseri sıklığının azaltılmasını da sağlamış oluruz.


Erkeklere HPV Aşısı Nasıl Yapılır?


Hpv aşısı aynen kadınlarda olduğu gibi 15 yaş ve üstündekilere 3 doz, 14 yaş ve altındakilere 2 doz şeklinde yapılır. İki doz yapılacaksa ikinci doz ilk dozdan 6 ay sonra yapılır (0 ve 6. Aylar). Üç doz olacaksa 2. Doz ilk dozdan 2 ay sonra, 3. Doz ikinci dozdan 4 ay sonra yapılmalıdır (0,2 ve 6. Aylar). Hpv aşısı koldan yapılır. Koldan yapılamayan kişilerde uyluk yan tarafınfan yapılabilir. Ancak kalçadan yapılmaz.


HPV Erkek İçin Tehlikeli Mi?


Hpv kadınlar için olduğu gibi erkekler için de tehlikelidir. Ancak erkeklerde cinsel organ rahatlıkla gözlemlenebildiği için anormal bir yara ya da lezyon gelişmesi durumunda daha erken farkedilmektedir. Bu sayede kadınlara göre çok erken dönemde yakalanarak tedavi edilebilmektedir. Kadınlarda ise rahim ağzı içeridedir ve kadın muayene olmadan burada gelişebilecek bir lezyonun farkına varamaz. Bu nedenle özellikle hpv virüsünü önemsemeyen ya da hastalığın öneminin farkına varmayan kadınlarda birde düzenli kontrole gitmezlerse yıllar sonra direkt olarak rahim ağzı kanseri ile doktora başvurabilir. Bu durumda hasta tam tedavi şansını genellikle kaybetmektedir. Hem erkekler hem de kadınlar hpv virüsü ile ilgili tehlikenin farkında olmalı ve mutlaka düzenli kontrollerini ve hpv testlerini yaptırmalıdır.


Hpv Aşısı Erkeklerde Kaç Yaşına Kadar Yapılır?


Hpv aşısı erkeklerde de kadınlarda olduğu gibi 45 yaşına kadar yapılabilir. 9 yaşından itibaren hem erkeklere hem de kadınlara aşı uygulanabilmektedir. Ancak ülkemizde cinsel yaşan Avrupa ve Amerika ülkeleri kadar erken yaşta başlamadığından 12 yaşından itibaren yapılmaktadır. Bazı ülkelerde 26 yaşına kadar bazı ülkelerde ise 45 yaşına kadar erkeklerde de aşı sgk ödeme kapsamına alınmıştır.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page