top of page
Yazarın fotoğrafıAydın Köşüş

Hpv’den Kesin Kurtuluş Mümkün Müdür?


Hpv virüsü ile ilgili hem halk arasında hem de doktorlar arasında maalesef bazı yanlış fikirler ve bilgiler vardır. Bunlardan birisi de hpv vücuda bir sefer bulaştıktan sonra kesin kurtuluşun mümkün olmadığı ve ömür boyu vücutta kalacağı ve onunla yaşanacağı bilgisidir. Elbette bu bilgi yanlıştır. Çünkü kişilerin %85’inde vücudun bağışıklık sistemi virüsü vücuttan tamamen temizlemektedir. Bu kişilerin hpv den kesin kurtulduğu anlamına gelir. Elbette tekrar bulaşmaması kaydıyla bu geçelidir. Aktif ve çok partnerli cinsel yaşamı olan kadın ve erkeklerde elbette hpv den kurtulmak daha zor bazende imkansız olacaktır.Bu makalemizde hpv den kurtulmanın yolları, geçmesi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için yapılması gerekenler sizlere anlatılacaktır.


hpv den kesin kurtuluş mümkün mü

HPV Yi Yenmek İçin Ne Yapmalıdır?


Hpv virüsü vücuda girdikten sonra artık atılması için gereken adımların atılması gerekecektir. Elbette ne yapılırsa yapılsın hpv virüsünün vücuttan temizlenmesi uzun bir süreç gerektirir. En erken temizlenme süresi 6 ay – 1 yıl arasında değişir. Bu süre hastanın bağışıklık sistemine göre 3-5 seneye kadar uzayabilir. Bu süreyi kısaltmak için bazı tedbirlerin uygulanması gereklidir.


En başta sigara ve alkol gibi bağışıklık sistemini ileri derecede baskılayan zararlı alışkanlıkların bırakılması veya oldukça azaltılması gerekecektir. Aksi halde uygulayacağınız hiçbir yöntem veya alacağınız hiçbir vitamin takviyesinin yeterince faydasını göremezsiniz. Buda hpv virüsünün vücuttan atılma sürecinin uzayacağı anlamına gelir.


Hpv’yi yenmek ve vücuttan atılmasını sağlamanın bir diğer yolu mutlaka spor yapmaktır. Sedanter yaşamdan kurtularak en azından temiz havada tempolu yürüyüşler yaparak vücudun direnci arttırılabilir. Yine dengeli ve düzenli beslenmenin yanında, stresten de mümkün olduğunca uzak durmak mantıklı bir yaklaşım olacaktır.


Uygun olan hastalarda değişik vitamin takviyeleri hpv’yi yenmek açısından faydalı olacaktır. Ancak her hastaya direkt olarak vitamin yüklemesi yapılmamalıdır. Sadece gerekli olan hastalara, doktorun tavsiye ettiği destekleyici vitamin ilaçları belirli süreler içerisinde kullandırılabilir.


HPV Vücuttan Kesin Atılır Mı? HPV Yi Vücut Yener Mi?


Hpv virüsü kişilerin %85’inde vücuttan atılacaktır. %15’inde ise vücutta kalacak, zaman zaman aktive olarak genital siğillere ve eğer kanser yapan tip varsa hastada hücresel değişikliklere neden olabilecektir. Bu tablo kişilerin büyük çoğunluğunda vücuttan kesin atılacağını göstermektedir. Elbette bu yüksek ve iyi bir orandır ancak doktorunun tavsiyelerine uymayan ve tedavilerini gerektirdiği şekilde yaptırmayanların bu gruba girme şansları azalacaktır. Kesin bir şekilde elbette kimden vücuttan atılacağını zaman belirleyecektir.


HPV Virüsü Nasıl Yok Edilir? HPV Tamamen Yok Olur Mu?


Hpv virüsünü şu anki tıbbi gelişmelere göre yok etmek mümkün değildir. Tedavi edici herhangi bir ilaç henüz geliştirilememiştir. Ancak hpv virüsünün neden olduğu genital siğillerin tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ve tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu yöntemlerle hpv virüsü tamamen yok edilemese bile oluşturduğu siğiller ve bu yapıların içerisindeki hpv virüsleri yok edilebilmektedir.


HPV Hiç Geçmez Mi? HPV Kaç Senede Geçer?


Hpv hiç geçmez diye tedirgin olmanıza gerek yoktur. Çünkü kişilerin büyük bir kısmında vücudun bağışıklık sistemi virüsü hiç bulaşmamış gibi tamamen temizleyecektir. Bu noktada doktorunuzun önerileri doğrultusunda tedavinize devam etmeli ve sabırlı olmalısınız. Çünkü virüsün vücuttan atılması ve hastalığın geçmesi bir süreç işidir. Bu süreçte en az 6 ay - 1 yıl arasındadır.


HPV Oldum Ne Yapmalıyım?


Hpv olduysanız ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız ilk yapmanız gereken bu konuda tecrübeli bir uzmana muayene olmanızdır. Doktorunuz sizi tedavi süreci hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirecektir. Tedirgin olmayınız. Hpv virüsünün bulaşmış olması hayatın sonu değildir. Kanser yapan hpv tipi bile bulaşmış olsa takipli hastalarda genellikle herhangi bir problem gelişmeden çok erken dönemde anormallikler tesbit edilmekte ve tamamen tedavi edilebilmektedir. Sadece hastalığınızı ciddiye alınır ve ihmal etmeyiniz. Gerekeni doktorunuz zaten yapacaktır.


HPV %100 Bulaşır Mı?


Hpv virüsü tek bir cinsel birliktelikte bile %70-80 oranında bulaşmaktadır. Oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Erkekten kadına daha rahat bulaşmaktadır. Ancak son yapılan çalışmalarda virüsün dış ortamda 1 hafta kadar canlı kalabildiği ve bu nedenle dış ortamlardan da rahatlıkla bulaşabileceği söylenmektedir. %100 bulaşır demek mümkün değildir ancak bulaşıcılık oranı en yüksek olan hastalıklardan biridir.


HPV Yıllar Sonra Tekrarlar Mı? HPV Hiç Geçmez Mi?


Bazı kişilerde hpv virüsü bulaşarak vücutta uzun yıllar boyunca sessiz kalabilir. Genital siğil oluşturmadığından dolayı hastalarda kendilerinde hpv virüsünün olduğundan haberdar olmayabilir. Ancak bazılarında da genital siğiller çıkar ve tedaviden sonra uzun yıllar çıkmayabilir. Bu kişilerde vücutta sessiz bir şekilde kalan virüs yaşamın ilerleyen dönemlerinde bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte bazı hastalarda tekrarlayabilir. Bu ihtimal her zaman vardır. Hatta bazı hastalar evlenmeden önce aktif bir cinsel yaşamın olduğunu ancak evlendikten sonra eşinden başka hiçbir cinsel birliktelik olmadığını ifade etmektedir. Bu kişilerde yıllar sonra tekrar siğil çıkması bu yolla açıklanmaktadır.


HPV Ömür Boyu Bulaşır Mı, Kesin Çözümü Var Mı? HPV Bulaşıcılığı Ne Zaman Geçer?


Hpv virüsü kişinin vücudundan temizlenene kadar elbette başkalarına bulaşır. Ancak kişilerin çoğunda vücuttan atılmakta ve kişilerin bulaştırıcılık özellikleri kalmamaktadır. Ancak kişilerin %15’inde ömür boyu vücutta kalmaktadır. Bu kişiler ömür boyu bulaştırıcıdır. Bazılarında hiç siğil gözlenmez. Bu kişiler gizli taşıyıcı olarak da nitelendirilir. Kendisinde hpv olduğunun farkında bile olmadan pekçok kişiye bulaştırabilmektedirler. Maalesef şu andaki tıbbi gelişmeler çerçevesinde hpv virüsünü tedavi eden kesin bir çözüm yoktur. Sadece bulaşmasının engellemesi açısından hpv aşısı yaptırmanız oldukça önemlidir.


HPV Bulaştıktan Ne Kadar Sonra Siğil Oluşturur?


Hpv bulaştıktan sonra bazı hastalarda siğil oluşturmaz ve başka hiçbir belirti vermez. Ancak özellikle kadınlarda yapılan hpv testinde kadında belirti olmasa bile hpv tipi tesbit edilebilir. Hpv virüsü bulaştıktan en erken 4-6 hafta sonra hpv testinde tesbit edilebilir. Bu nedenle şüpheli birliktelik sonrası bu süre geçmeden test yapılması yanlışlıkla hpv virüsünü yok gibi gösterebilir.


HPV En Hızlı Nasıl Geçer? HPV 6 Ayda Geçer Mi?


Hpv en hızlı 6 ayda geçer. Bu hastalar genellikle genç ve bağışıklık sistemi güçlü olan hastalardır. Yine sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları olamayan, çok partnerli yaşamı olmayan veya düzensiz cinsel yaşamdan uzak duranlarda 6 ay gibi kısa bir süre içerisinde geçebilir. Ancak tüm kurallara uysanız bile bu 6 ayda atılacağını garanti etmez.


HPV Tek Seferde Geçer Mi? Yakılan HPV Tekrar Çıkar Mı?


Hpv virüsünün geçmesi uzun bir süreçtir. Tek seferde geçmez. Ayrıca oluşan genital siğillerin yakma veya dondurma ve hatta lazerle siğil tedavisi sonrasında tek seferde geçmesini beklemeyiniz. Siğilleriniz tedavi edilse bile virüs vücuttan atılana kadar siğil çıkmaya devam edecektir. Önemli olan siğil çıkma aralıklarının giderek artması ve siğil sayısının azalmasıdır.


HPV Geçtiği Nasıl Anlaşılır?


Hpv’nin geçtiği kadınlarda yapılan rutin hpv tarama testleri sayesinde belirlenebilir. Ancak erkeklerde kadınlardaki gibi güvenilir bir hpv testi yoktur. Erkeklerde yapılan hpv testinin doğruluk oranı yaklaşık %70 civarındadır. Hpv testi pozitif çıkarsa problem yok ancak negatif çıkarsa kesin hastada hpv yok diyemiyoruz. Bu nedenle bu testin yanında erkeklerde mutlaka klinik olarak takip edilmesi gereklidir. 1 yıl boyunca hiç genital siğil çıkmadıysa ve bu arada hpv bulaşmasına neden olabilecek bir durum yaşanmadıysa erkeklerde virüsün vücuttan atıldığı düşünülebilir. Ancak bu %100 doğrulukta bir yaklaşım elbette olmamakla birlikte elimizde başka bir takip parametresi şimdilik yoktur.


HPV Bağışıklığı Kazanılır Mı? HPV Bağışıklığı Düşürür Mü?


Hpv virüsü cildin epidermis denilen en üt tabakasına yerleşir. Bu noktada kan dolaşımıyla bir bağlantısı yoktur. Bu nedenle hpv bulaşan veya genital siğilleri oluşan kadınlarda ve erkeklerde hiçbir şekilde bağışıklık kazanılmaz. Kişi aynı tip virüsle defalarca enfekte olabilir. Hpv virüsüne karşı bağışıklık kazanmanın tek yolu hpv aşısıdır.


HPV İlaçla Geçer Mi? Bağışıklık Sistemini En Çok Ne Güçlendirir?


Hpv virüsünü tedavi eden bir ilaç yoktur, ilaçla geçmez. Ancak bağışıklık sistemini güçlendirerek atılımını sağlayabiliriz. Bağışıklık sistemini en çok güçlendiren maddeler, A,B,C,D ve E vitaminleri yanında propolis, Omega 3, selenyum ve probiyotiklerdir. Bunların yanında bağışıklığı güçlendirici pekçok maddeyi içeren değişik ilaçlar da mevcuttur. Ancak bunların doktor önerisi olmadan kontrolsüz kullanılması fayda yerine zarar verebilir. Bu konuda dikkatli olunmalıdır.


HPV İçin Hangi Vitamin Daha İyidir?


Hpv virüsünün vücuttan atılması için bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler kullanılabilir. Bu noktada oldukça fazla değişik vitamin preparatları mevcuttur. Hangisini kullanmanız gerektiği konusunda mutlaka doktorunuzun önerilerini göz önünde bulundurunuz. Aksi halde gereksiz yere vücudunuza vitamin yüklemesi yapmış olabilirsiniz. Hangi vitaminin daha iyi olduğu ve bağışıklık sisteminize daha iyi geleceği konusunda doktorunuz size en doğru bilgiyi verecektir.


Propolis HPV Ye İyi Gelir Mi?


Propolis içerisinde çok değişik faydalı maddeler içermektedir. Özellikle antiviral ve antioksidan özellikle değişik maddeler vasıtasıyla bağışıklık sisteminizin güçlenmesine ve hpv nin vücuttan atılmasına faydası olacaktır. Propolis kullanımının sizin için iyi olup olmayacağı konusunda doktorunuzla mutlaka görüşünüz.


HPV Virüsü Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?


Hpv virüsüne spesifik bir vitamin eksikliği yoktur. Hpv her erkek veya kadına bağışıklık sistemi çok güçlü olsa da, vitamin eksikliği olmasa da bulaşabilir. Vitamin eksikliği vücuda bulaşan virüsün atılması aşamasında önemlidir. Çünkü ciddi vitamin eksikliklerinde bağışıklık sistemi yazıflar. Ancak tüm vitaminlerin kan tahlili ile incelenmesi hem maliyetli hem de çok pratik olmayan bir yöntemdir. Bu hastalara bu nedenlerden dolayı eğer sakıncası yoksa vitamin takviyesi doktor önerisi ile başlanabilir ve eksiklikte bu yolla giderilmiş olur.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page