top of page
Yazarın fotoğrafıAydın Köşüş

Hpv Kanser Yapar Mı?


hpv kanser yapar mı

Hpv virüsü, cinsel yolla bulaşan, genital siğillere, genital kanserlere ve vücudun diğer yerlerinde siğil ve kanserlere neden olabilen bir virüstür. Hpv virüsünün 200'den fazla alt tipi bulunmaktadır. Bunlardan yaklaşık 45 tanesi genital bölgeyi etkilemekte ve çoğunlukla genital siğillere neden olmaktadır. Ancak hpv tiplerinden bazılarının kanserojen etkileri mevcuttur. Peki "hpv kanser yapar mı, hpv olan herkes kanser olur mu"? Özellikle gençler arasında oldukça korku oluşturan bu sorulara bu makalemizde yanıt bulacaksınız.


HPV Virüsü Ne Kadar Sürede Kansere Dönüşür?

Hpv virüsü bulaşan kadın ya da erkekte öncelikle hücrelere yerleşerek hücrelerin aşırı çoğalmasına ve bazen kanser oluşumuna neden olabilir. Ancak hvp hemen kanser yapmaz. Kanser oluşabilmesi için 5-15 yıl gibi uzun bir sürenin geçmesi gerekir. Düzenli takiplerini yaptıran kadın ya da erkeklerde kanser gelişmeden önce hücresel düzeyde iken anormallik tesbit edilmekte ve %100'e yakın oranlarda tedavi edilebilmektedir. Ancak düzenli kontrollerini yaptırmayan, ihmal eden ya da olayın ciddiyetini anlayamayan kişilerde uzun dönemde elbette kanser gelişebilir. Bu nedenle özellikle kanser yapan hpv tipleri olan kadın ya da erkekler mutlaka düzenli olarak takiplerini yaptırmalıdır. Özellikle hpv tip 16 ve hpv tip 18 en önemli kanser yapan hpv tipleridir. Bu tipler varsa takiplerimizin daha da özenli bir şekilde yapılması oldukça önemlidir. Tedirgin olmayınız. Bu tipler bile olsa düzenli takip olanlarda genellikle ciddi bir problem gelişmeden erkenden anormalikler tesbit edilmekte ve tam tedavi sağlanabilmektedir.


HPV Nasıl Kansere Dönüşür?

Hpv virüsü bulaştıktan sonra hücrenin çekirdeğine geçer. Çekirdeğe entegre olan hpv virüsünün genetik yapısı hücre yapısını değiştirir ve aşırı çoğalmasına neden olur. Zamanla hem aşırı hücre çoğalmasına hem de hücrelerin yapısını değiştirmesine bağlı kanser gelişimi gözlenir.


HPV Nerelerde Kanser Yapar?


Hpv yerleştiği her yerde kanser yapabilir. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğu için en çok genital kanserler görülmektedir. Kadınlarda rahim ağzı, vajina ve vulva kanserleri, erkeklerde penis kanseri, hem kadınlarda hem de erkeklerde anüs ve rektum kanseri hpv'nin neden olduğu genital kanserlerdir. Bunun yanında baş boyun kanserleri de hpv virüsüne bağlı olarak gelişebilmektedir.


HPV Olan Herkes Kanser Olur Mu?

Hpv olan herkes elbette kanser olmaz. Kanser yapmayan hpv tipleri genellikle sadece siğil yapar. Ancak bu tiplerle beraber kanser yapan hpv tipleri de bulunabilir. Bu nedenle siğili olan kadın ya da erkeklerde hpv testi ile kanser yapan hpv tiplerinin varlığı araştırılmalıdır. Bu hem hastanın kendisi hem de bulaştıracağı kişiler açısından oldukça önemlidir. Özelllikle hpv 16 ve 18 tiplerinin kanser geliştirme özellikleri diğerlerine göre daha fazladır. Bu nedenle bu kişiler uzun dönemde kanser gelişimi açısından diğerlerine göre daha yüksek risk altındadır. Bu kişilerin düzenli takip edilmeleri, doktorlarının önerilerine uymaları oldukça önemlidir. (Okuyunuz >>>> Hpv virüsü vücuttan kaç yılda atılır)


Hpv virüsüne bağlı kanser hücresi tesbit edilenlerde hpv aşısının hücrelerin düzelmesini hızlandırdığı ve kansere dönüşümü azalttığı da yapılan çalışmalarda tesbit edilmiştir.


HPV Virüsünün Neden Olduğu Kanserler Nelerdir?

Hpv virüsü başta genital kanserler olmak üzere baş boyun kanserleri ve rektum kanseri gibi kanserlere de neden olabilmektedir. Kadınlarda rahim ağzı kanserlerinin tamamına yakınından hpv sorumludur. Yine kadınlarda vajen ve vulva kanseri, erkeklerde penis kanseri, her iki cinste anüs kanseri ve rektum kanserine de neden olduğu bilinmektedir. Baş boyun kanserleri, ağız ve dil kanseri gibi kanserlerde de etkisi bulunmaktadır. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda meme kanserinde de etkisi olabileceği söylenmiş ancak bu iddia henüz tam olarak netleşmemiştir. (Okuyunuz >>>> Hpv ölümcül müdür)


HPV 16 Kesin Kanser Yapar Mı?

Hpv 16 virüsü rahim ağzı kanseri gelişen kadınların %75’inde tesbit edilmektedir. Hpv 16 kesin kanser yapar diyemeyiz. Çünkü bu virüslerin %85’i vücuttan 1-3 yıl içinde atılmaktadır. Bu nedenle her Hpv 16 olanda kanser gelişmez. Ancak mutlaka dikkatli ve düzenli bir şekilde takip edilmeli, düzenli aralıklarla hpv testi yapılmalıdır.


Rahim Ağzı Kanseri Kaç Yılda Ortaya Çıkar?


Rahim ağzı kanseri 5-15 yıl gibi uzun bir sürede oluşur. Bu süreyi kişinin bağışıklık sisteminin gücü ve mevcut olan hpv tipi etkiler. Ancak en rahim ağzı kanseri gelişmesinin en önemli nedeni kadının hpv virüsünü ciddiye almaması ve kontrollerini düzenli yaptırmamasıdır. Bu nedenle bende hpv var kanser oldum diye korkmayınız. Düzenli takibinizi ve tedavinizi yaptırınız.


HPV Yüzde Kaç Kanser Yapar?


HPV, rahim ağzı kanserinin %99’undan, anüs kanserinin %90’ından, vajen kanseri ve vulva kanserinin %70’inden, penis kanserinin %60’ından sorumludur. Yine orofarinks adı verilen ağız ve yutak kanserlerinin %60-70’inden de hpv virüsünün sorumlu olduğu söylenmektedir.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page