Hpv virüsü kadınlarda rahim kanserine erkeklerde ise penis kanserine neden olabilir. Hemen akla elbette Hpv ölümcül müdür şeklinde sorular gelmektedir. Hpv virüsünün kendisi ölümcül değildir. Ancak erkek ve kadında bazı tipleri kansere neden olabilir. Bu nedenle son derece ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Diğer hastalıklarda olduğu gibi Hpv virüsünde de erken teşhis hayati önem taşımaktadır.
Hpv, bir diğer adıyla Human Papilloma Virüsü cinsel yolla bulaşan siğiller kapsamında yer alan Genital bir hastalıktır. Hpv, kadınlarda görülebildiği gibi aynı zamanda erkeklerde de görülebilir. Kadınlarda ve erkeklerde Genital bölgede bulunabilen 3-4 cm çapına kadar erişebilen kitleler, söz konusu boyutlara ulaştığında hem kadın hem erkek için ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Dilerseniz hpv ölümcülmüdür konusuna geçmeden önce hpv virüsünden ve etkilerinden bahsedelim.
Hpv Virüsü Nedir?
Hpv, kadın ve erkeklerin Genital bölgelerinde enfeksiyona sebep olan siğil şeklinde kitlelerin oluşmasına neden olan bir çeşit virüstür. Hpv bir kez vücuda girdiğinde hücreler içine yerleşir ve zaman zaman enfeksiyonlara neden olur. Özellikle dönemsel enfeksiyonların nedeni Hpv virüsü olarak gösterilebilir.
Dönemsel enfeksiyonlarla hayatın belirli dönemlerinde kişilere ciddi zorluklar yaşatan Hpv virüsünün tedavi edilmesi gereklidir. Aksi halde enfeksiyonların tekrarlanmasının önüne geçilmez.
Hpv Nasıl Bulaşır?
Hpv virüsünün en belirgin bulaşma şekli cinsel yolladır. Kadın veya erkeğin cinsel organının karşı tarafın Genital bölgesine, makatına veya ağzına deri-mukoza temasının gerçekleşmesi virüsün bulaşması için yeterlidir.
Cinsel yolla bulaşmayan Hpv virüsleri de vardır, bu virüsler çok nadir görülse de tüm Hpv virüslerinin cinsel yolla bulaştığını söyleyemeyiz.
Hpv Belirtileri Nelerdir?
Hpv virüsünün türüne göre kuluçka dönemi farklılık gösterebilir. Virüs alındıktan sonra 2 ile 6 ay arasında belirti gösteren bireyler olabildiği gibi virüsü aldıktan 5-6 yıl sonra belirti gösteren bireylerde vardır. Virüsün en yaygın belirtisi ise makat ve kasık bölgesinde ortaya çıkan kırmızımsı kabarıklıklardır. Söz konusu kabarıklıklar zaman içinde büyüyüp belirgin kitleler haline dönüşür.
Hpv virüsü nedeniyle çıkan siğiller kaşıntı yapmaz, kaşıntı yapsa dahi kaşımamak virüsün bulaşıcılığının artmaması için gereklidir. Hpv virüsünün tanısı muayenede fark edilebilse de bazı durumlarda parça almak ve patolojik inceleme yapmakta gerekebilir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için kullanılan prezervatifler Hpv virüsü için tam anlamıyla yeterli değildir. Hpv virüsünü taşıyan bireyler prezervatif kullansa dahi karşısındaki kişiye virüsü bulaştırabilir.
Erkeklerde Hpv Virüsü Hangi Kanserlere Neden Olabilir?
Hpv virüsünün bulaştığı bölgeye göre neden olduğu kanser türü farklılık gösterir. Erkeklerde penis kanseri Hpv virüsünün neden olduğu en sık rastlanan kanser türüdür. Bunun dışında virüs erkeğin makat bölgesine yerleşmiş ise rektum bölgesinde kansere neden olabilir. Virüs oral yollar ile bulaşmışsa geniz kanseri, bademcik kanseri, dil kanseri, gırtlak kanseri ve yemek borusu kanserine neden olabilir.
Hpv nin bazı tipleri kadınlarda rahim ağzı kanseri, erkeklerde penis kanserine neden olmaktadır. Ancak bu etki 10-15 yıl gibi uzun bir sürede oluşmaktadır. Düzenli takip ve tedavisini yaptıran kadın ve erkelerde hpv elbette ölümcül olabilen bu patolojilere neden olmaz. Hpv virüsünün kendisi ölümcül değildir ancak neden olduğu kanserler erken dönemde tesbit ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
Hpv Nasıl Tedavi Edilir?
Hpv virüsü nedeniyle oluşan siğiller genelde sadece takip altında tutulur. Siğillerin belirli bir zaman aralığında geçtiği görülmektedir. Bu konuda kesin bir tedavi yöntemi maalesef mevcut değildir.
Ancak siğilin kendisini çıkarmak için cilde uygulanan çeşitli kremlerde vardır. Hekim söz konusu kremleri gerekli görürse salisilik asidi içeren kremler hastanın siğillerinin veya siğilinin bulunduğu bölgeye uygulanır. Hpv virüsü inatçıdır bu nedenle krem tedavisinin birden fazla kez uygulanması gerekebilir. Krem tedavisine rağmen siğil yok edilemediyse çeşitli işlemlerle siğil çıkarılabilir.
Hpv virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan kanser öncüsü lezyonlar ise ölümcül değildir. Erken dönemde yakalanarak tam olarak tedavi edilirler. Anzak düzenli takip yaptırmayı ihmal eden özellikle kadınlarda ölümcül olabilen rahim ağzı kanseri gelişebilmektedir. Bunlarda kanser cerrahisi uygulanır.
Hpv Tedavisinde Uygulanan Yöntemler Nelerdir?
Siğilin yok edilemediği durumlarda uygun görülürse çeşitli yöntemler mevcuttur.
Hpv tedavisinde kullanılan yöntemler şöyledir;
Sıvı Azotlu Dondurma (Kriyoterapi)
Elektrik Akımıyla Siğili Yakma (Elektrokoter)
Belirttiğimiz yöntemler siğillere çözüm olabilir. Yine de Hpv virüsünün inatçı bir virüs olduğunu ve dikkat edilmediği takdirde tekrarlayabildiği unutulmamalıdır.
Hpv ye bağlı rahim ağzı kanseri gelişen kadınlarda kanserin evresine göre cerrahi yada kemoradyoterapi uygulanır. Geç kalınan vakalarda elbette hpv ölümcül lezyonlara neden olabilmektedir. Erken dönemde yakalananlarda tam tedavi sağlanmaktadır. Ancak tedaviden önce bu lezyonların erken dönemde tesbiti için düzenli aralıklarla hpv testi yapılması ve uygun olan hastalarda hpv aşısı uygulanması oldukça önemlidir.
Ankara Çankaya ilçesi Çukurambar semtindeki özel muayenehanemizde genital siğil tedavisi uygulanmaktadır. Siğil dondurma, siğil yakma, lazerle siğil tedavisi, asitle siğil tedavisi siğil yoğunluğu ve büyüklüğü be olursa olsun ameliyat gerekmeden tedavi edilebilmektedir. Hpv testinizi ve Hpv aşısı Gardasil 4 lü aşıyı kliniğimizde yaptırabilirsiniz.
Comments