top of page
Yazarın fotoğrafıAydın Köşüş

HPV Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Güncelleme tarihi: 15 Tem 2022


hpv olup olmadığı nasıl anlaşılır

Hpv, insan vücuduna sıklıkla cinsel ilişki yoluyla bulaşan bir virüstür. Ancak nadiren ortak kullanılan temizlik malzemeleri yada eşyalar nedeniyle de bulaşabileceği söylenmektedir. Hpv olup olmadığınızı anlamanın pekçok yolu vardır.


Hpv virüsünün bulaştığı hastaların çoğunda genital bölgede siğil oluşumu görülür. Kadınlarda vulva, vajen veya anüste, erkeklerde peniste, anüste ve makatın diğer kısımlarında siğiller ortaya çıkar.


Hpv bulaşan kadın ve erkeklerin bir kısmında ise genital siğil oluşmaz. Bunlar ancak şüpheli ilişkiden sonra yapılacak bazı testlerde ortaya çıkabilir. Hpv genelde siğil dışında herhangi bir belirti vermez. Bu nedenle siğil olmayan kişilerde hpv olmadığı anlamına gelmez (okuyunuz >>>> hpv pozitif ama siğil yok ne anlama gelir).


HPV virüsü hangi testte çıkar?


Hpv virüsü tanısı belirgin siğilleri olanlarda kolaylıkla konur. Ancak siğilleri olan kişilerde bazen beraberinde kanser yapan hpv tipleri de bulunabilir. Bu nedenle özellikle kadınlarda genital siğil olsa bile mutlaka hpv testi yapılmalı ve kanser yapan hpv tiplerinin varlığı ortaya çıkarılmalıdır.


Genital siğil olmayan erkeklerde ise değişik yöntemlerle hpv virüsünün varlığı araştırılır. Ancak erkeklerde rutin hpv taraması önerilmemektedir. Sadece şüpheli ilişkisi olan ve özellikle bilmek isteyen ve test yapılmasını talep eden erkeklerde penis ucundan özel çubuklarla sürüntü örneği alınır. Beraberinde idrar testi alınması tanının konulma şansını arttıracaktır. Bunların yanında belli bölgelerden spatula ile yapılan kazıma işlemi ile toplanan hücreler hpv açısından test edilebilir. Bütün bunlara rağmen erkeklerde bu yöntemlerle hpv tanısının konma ihtimali %50’dir. Bu nedenle zaten erkeklerde rutin test önerilmez.


HPV virüsü kan tahlilinde çıkar mı?


Hpv virüsü kan tahlilinde çıkmaz. Hpv sadece cildin en üst tabakasındaki hücrelere yerleşir. Bu nedenle kanda antikor oluşumuna neden olmaz. Bu nedenle kanda ne antijen ne antikor mevcuttur. Dolayısıyla kan tahlili ile tesbit edilmesi mümkün değildir.


Kan tahlili hpv hastalarında cinsel yolla bulaşan bazı hastalıkların taramasında kullanılabilir. Hpv virüsü olanlarda kan tahlili özellikle hepatit B, hepatit C, AIDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların taramasında uygulanır. Hpv virüsünün kan tahlilinde çıkmayacağını özellikle hastalara vurgulamalısınız. Çünkü pek çok hasta hpv testinin kanda bakıldığını düşünmekte ve kan testi yaptırmak için kliniklere başvurmaktadır.


İdrar testinde HPV çıkar mı?


İdrar testinde Hpv çıkabilir. Ancak bu testin yanılma payı oldukça yüksektir. İdrar testi ile hpv taraması yapılanlarda yanılma oranı %50’dir. Yani hpv pozitif hastaların yarısında test sonucu negatif gelecektir. İdrar testinde idrara dökülen hücreler ayrıştırılarak hpv dna açısından incelenirler. Rutin önerilen bir test değildir.


HPV virüsü ne kadar sürede ortaya çıkar?


Hpv virüsü bulaştıktan sonra yaklaşık 2 ay sonra vücuttla tesbit edilebilir. Hpv bulaşan kişilerin bazılarında genital siğiller oluşurken, bazılarında siğil yapan tipler olsa bile bağışıklık sistemi güçlü olanlarda yıllarca sessiz kalabilir ve herhangi bir belirti oluşturmaz. Ancak kadınlarda yapılan hpv testinde hpv nin bulaşmış olduğu tesbit edilebilir.


Hpv idrar yolu enfeksiyonu yapar mı?


Hpv virüsü idrar yolu enfeksiyonu genelde yapmaz. Ancak idrar yollarının içerisinde oluşmuş olan ve üretrada tıkanıklığa neden olan genital siğillerde çok nadiren idrar yolu enfeksiyonu oluşabilir. Ancak bu çok sık karşılaşılan bir durum değildir.


Hpv kan yoluyla bulaşır mı?


Hpv kan yoluyla bulaşmaz. Hpv virüsü temas yoluyla bulaşır. Ciltte yada vajende olan sürtünme sonucunda oluşan küçük çatlaklarda hpv virüsü bulaşır. Kan yoluyla bulaşmadığı için de kan testi ile tesbit edilmesi mümkün değildir.


Hpv kan bağışına engel mi?


Hpv kan bağışına engel değildir. Çünkü hpv yüzeyel bir enfeksiyondur ve hiçbir şekilde kana geçmez. Ancak hpv bulaşmış kişilerde hepatit ve AIDS gibi diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar da olabileceğinden mutlaka taramaları yapılmalıdır. Zaten bilinen bir hastalığı olmayan insanlardan alınan kanlar bu enfeksiyonlar açısından teste tabi tutulmaktadır.


Hpv testinizi Ankara Çankaya semtindeki kliniğimizde yaptırabilirsiniz. Hpv tedavi merkezi doktorlarımız ile tanışmak ve tedavi olmak için bize her zaman ulaşabilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör

댓글


bottom of page