top of page
Yazarın fotoğrafıAydın Köşüş

HPV virüsü erkeklerde kansere yol açarmı?

Güncelleme tarihi: 31 Ara 2022


Erkeklerde hpv kanser yaparmı
Erkeklerde hpv kanser yaparmı

HPV erkeklerde kanser yapabilir, ancak genellikle her iki cinste de belirti veya semptomlara neden olmaz. Bununla birlikte, bazı HPV tipleri genital siğillere neden olur. HPV virüsü, kadınlarda rahim ağzı kanseri, erkeklerde penis kanseri ile bağlantılıdır.


Genellikle, vücudun bağışıklık sistemi virüsü yaklaşık iki yıl içinde tedavi etmeden ortadan kaldırır. Ancak Hpv virüsü yok olana kadar onu partnerlerinize bulaştırabilirsiniz.


Hpv virüsü kansere neden olur mu?


Yüksek riskli HPV tipleri, kalıcı enfeksiyonlara neden olabilir. Bu enfeksiyonlar yavaş yavaş kansere dönüşebilecek olanlardır. HPV vulva, vajina, penis, anüs, ağız ve boğaz kanserine neden olabilir.


Hpv virüsü olan erkeklerde, özellikle AIDS'e neden olan virüsle enfekte olmuşlarda ve diğer erkeklerle seks yapan erkeklerde ağız, penis, anüs ve rektum kanseri riski artar.


Erkeklerde hpv kanser belirtileri nelerdir?


Erkeklerde hpv kanser belirtileri önce hücresel değişimle başlar. Bu dönemde herhangi bir belirti vermez. Ancak tedavi edilmezse ilerleyen dönemde peniste yada anüste yara şeklinde ve büyüyen kitle şeklinde belirti verebilir. Erkeklerde genital organlar yüzeyel olduğundan anormal gelişim kişi tarafından erkenden farkedilir. Bu nedenle erkeklerde ilerlemiş penis kanseri pek görülmez. erken dönemde yakalanır ve ilerlemeden tam tedavisi sağlanır.


Hpv aşısı erkeklerde genital kanseri önler mi?


Erkeklerde HPV aşısı yaptırarak çoğu genital siğile ve anal kansere neden olan HPV türlerinden korunabilir. HPV aşıları, ilk olarak kız ve genç kadınlar için rahim ağzı kanseri aşısı olarak onaylandı ancak daha sonra anal, vulvar ve vajinal kanserlerin önlenmesi için de onaylandı. Şu anda erkeklerin de Hpv aşısı yaptırması önerilmektedir.


Hpv aşısı erkeklerde kaç yaşına kadar yapılabilir?


Aşılar 9 ile 26 yaş arasındaki erkekler için önerilmektedir. Uluslararası Gıda ve İlaç Kurumu, yakın zamanda Gardasil aşısının 9 ile 45 yaş arasındaki erkekler ve kadınlar için kullanımını onaylamıştır. Aşıları almak için en iyi zaman cinsel aktivite başlamadan öncedir. Bu aşılar, HPV ile ilişkili penis, ağız ve boğaz kanserinin önlenmesi için henüz onaylanmamış olsa da, son zamanlarda yapılan çalışmalar, bu aşıların bu kanserlerin önlenmesinde de etkili olabileceğini göstermektedir.


Prezervatif erkeklerde Hpv aşısı gibi koruma sağlar mı?


Ayrıca, her cinsel ilişkide prezervatif kullanarak HPV'ye yakalanma riskinizi düşürebilirsiniz, ancak yine de prezervatifin maruz kaldığı alanlarda bir HPV enfeksiyonu alabilirsiniz. Bu nedenle prezervatif kullanımı, aşı için uygun olanlarda HPV aşılamasının yerine geçmez.


Erkeklerde Hpv aşısını Ankara Çankayadaki merkezimizde yaptırabilirsiniz. Hpv aşısı fiyatı 2023 için bizi arayabilir ve Hpv aşısı randevusunu kliniğimizden alabilirsiniz.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Commenti


bottom of page