Deride küçük kabartılar olarak bilinen molluskum kantagiozum, genellikle 1 ile 10 yaş arası çocuklarda ve yetişkinlerde görülen bir enfeksiyondur. Molloskum kantagiozum ortak çamaşır kullanımı ve direkt temas ile bulaşır. Yine hastalık cinsel yolla da bulaşabilir. Hastalık cilt üzerinde 2-6 mm çapında küçük deri lezyonları şeklidedir. Aynı ailede bulunan birden çok kişide görülebilir. Bu nedenle bulaşma riskini azaltmak için bir an önce tedavisi edilmesi gerekir.
Molloskum Kantagiozum farklı noktalarında tek ya da birden fazla kümeler halinde olabilir. Deri lezyonları genellikle 2 ile 6 ay içerisinde kendiliğinden yok olabilir. Bu lezyonlar zaman içinde deride iz bırakabilir. Bu yüzden cilt üzerinden temizlenmesi gerekir.
Molloskum kontagiozumu olan kişi, virüsü bulaştırmamak için bazı tedbirler almalıdır. Virüsü bulaştırmamak için; kıyafetlerini ve iç çamaşırlarını kimseyle paylaşmamalı, evdekilerden ayrı havlu kullanmalıdır. Hastalığı iyileşene kadar hamam, sauna, yüzme havuzu gibi alanlardan uzak durmalıdır. Eğer virüs çocuklarda ise bir süre okuldan uzak kalmalıdır.
Molluskum Kontagiozum Belirtileri Nelerdir?
Deri üzerinde küçük, kabarık ve yumuşak et parçaları molluskum kontagiozum belirtileri arasında ilk sırada yer alır. Parlak bir yüzeye sahiptir. Bu virüs genel olarak deri lezyonları dışında bir belirti vermez. İlk aşamada egzama ile benzerlik gösterebilir. Kırmızı renkte ya da deri renginde olabilir. Bazı hastalarda lezyonlar küme halindeyken, bazılarında dağınık olarak ortaya çıkar.
Kabarcıkların sayısı genelde 20’den yukarı çıkmaz. Deri üzerinde oluşan lezyonların dış yüzeyi ise gözeneklidir. Bu yüzden siğil ile karıştırılmamalıdır. Hastalığın tanısının konulması için test yapılmasına gerek yoktur. Hastalık muayene sırasında doktor tarafından kolayca teşhisi konur. Hastalık mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi edilmezse lezyonlar sertleşir ve yaygınlaşır.
Molluskum Kantagiozum’un yayılmasını ve bulaşmasını kolaylaştıran etkenler şunlardır;
Aşırı terleme
Cinsel ilişki
Deri kuruluğu ve çatlaklığı
Bağışıklığı zayıflatan ilaçlar
Ortak kullanılan hamam, banyo ve yüzme salonları
Mantar, sedef, egzama hastalıkları
Ortak giysi ve eşya kullanımı
Bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar virüsün yaygınlaşmasını kolaylaştırır.
Molluskum Kontagiozum Tedavisi
Virüs bazen 6-18 ay içinde kendiliğinden iyileşip yok olabilirler. Bu süre bazen daha uzun sürebilir. Lezyonlar kaybolurken kırmızı ve kabuklu bir görüntü alır. İyileştikten sonra ise deride iz bırakabilir. Tedavi uygulanırken bireyin yaşı dikkate alınır. Tedavi şekillerinin çoğu genellikle ağrılıdır. Bu nedenle lokal anestezi kullanmak gerekebilir.
Lezyonlar küçük ve sivri bir iğne aracılığıyla delinerek bu alan penset ile sıkılabilir. Bu işlemden önce lezyonlara uyuşturucu krem kullanılabilir.
Potasyum hidroksit içeren sulosyon doktorun gözetiminde ya da tavsiye ettiği şekilde dikkatle uygulanmalıdır.
Küret adı verilen sivri bir alet ile lezyonlar kazınarak temizlenebilir. Bu işleme kürtaj denir.
Sıvı nitrojen ile belirli aralıklarla lezyonlar dondurulabilir.
Eğer lezyon göz kapaklarında ise mutlaka bir göz hastalıkları uzmanına gitmek gerekir. Tedavi zaman alabilir sabır gereklidir.
Comments