top of page
Yazarın fotoğrafıAydın Köşüş

Tek Eşlilikte HPV Olur Mu?

Hpv virüsü, cinsel yolla bulaştığı kanıtlanmış bir virüstür. Ancak bazen hiç cinsel birliktelik olmamış kadın ta da erkekte de görülebilmektedir. Yine eşler arasında bazen hpv ciddi problemlere neden olabilmektedir. Bu noktada merak edilen en önemli soru "tek eşlilikte hpv olur mu" sorusudur. Bu makalemizde bu konuya değineceğiz.

Tek eşlilikte HPV olur mu

Tek Eşlilik Nedir?


Tek eşlilik, kadının sadece bir erkekle ya da bir erkeğin sadece bir kadınla beraber olmasıdır. Daha önce cinsel partneri olan kadın veya erkeğin devam eden sadece tek bir eşi bile olsa bunlar tek eşli olarak sayılmazlar.


HPV Virüsü Tek Eşlilikte Olur Mu?


Tek eşlilik olanlarda hpv görülme riski oldukça düşüktür. Geçmişinde herhangi bir cinsel deneyimi olmayan kadın veya erkekte, eğer partneri ya da eşinin de ilk cinsel deneyimi ise hpv virüsünün bulaşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Ancak günümüzde yapılan bazı çalışmalarda hpv virüsünün dış ortamda 7 güne kadar yaşayabildiği ve bu nedenle dış ortamlardan da bulaşabileceği söylenmektedir. Özellikle ortak kullanılan klozetlerden, havlulardan, temizlik eşyalarından veya hamamlardan da bulaşabileceği belirtilmektedir.


Tek eşlilikte önemli olan güvenilir tek eşliliktir. Geçmişinde cinsel deneyimleri olan partner veya eş hpv bulaşması açısından güvenilir bir partner değildir. Çünkü sonrasında herhangi bir birliktelik olmasa bile hpv virüsü kadına ya da erkeğe önceki cinsel deneyimlerinden bulaşarak vücutta sessiz kalmış olabilir. Yabancı biriyle birliktelik olmasa bile eski yaşanmış ilişkilerden kaynaklanan hpv virüsünü eşine ya da partnerine bulaştırabilir. Bu noktada önemli olan eşlerin birbirlerine karşı dürüst olmaları ve geçmişte yaşanmış olan deneyimlerden kaynaklanan bir hpv varlığının olduğunu dürüst bir şekilde dile getirmeleri önemlidir. Çünkü hiç kimse geçmişteki hatalarından dolayı suçlanamaz ve suçlanmamalıdır.


HPV Tek İlişkide Bulaşır Mı?


Hpv virüsü tek bir cinsel ilişki dahi olsa bulaşabilir Tek bir cinsel ilişki ile bulaşma ihtimali %60-70 gibi yüksek oranlardadır. Hatta bulaşma için tam bir cinsel ilişki şart değildir. Ten tene temas olması bulaşma için yeterlidir.


HPV Cinsel İlişki Dışında Bulaşır Mı?


Yakın zamanda yapılan bazı çalışmalar hpv virüsünün dış ortamlardan da bulaşabileceğini göstermektedir. Yine kişi başka bölgesinde olan bir siğili başka bir bölgesine kendisi de bulaştırabilir. Yine çok nadir olsada gebelikte hpv virüsü olan kadınların bebeklerine doğumda hpv virüsü bulaşabilmekte ve vücutta yıllarca sessiz kalabilmektedir. Bunlarda ergenlikten itibaren karşı cinse hpv virüsünü bulaştırabilir.


Eşimde HPV Var Ne Yapmalıyım? HPV Pozitif Eşim Beni Aldatıyor Mu?


Eşinizde hpv çıktı ise hemen telaşlanmayınız. Eşimde HPV var bende yok acaba eşim beni aldatıyor mu diye düşünmeyiniz. Hpv virüsü sadece cinsel yolla bulaşmaz. Ortak kullanılan malzemelerden veya dış ortamlardan da bulaşabileceği akılda tutulmalıdır. Elbette cinsel yolla bulaşmış olma ihtimali olsa da bu noktada çiftlerin birbirine güvenmeleri ve dürüst olmaları evliliğin devamı için oldukça önemlidir. Eşinizde hpv pozitif olması eşinizin sizi aldattığı anlamına gelmez. Sizinle evlenmeden önce olan bir cinsel birliktelikten de virüsü kapmış olabilir. Elbette virüsün ne zaman bulaştığını gösteren herhangi bir test yoktur.


Tek Eşli Kadınlarda HPV Olur Mu?


Tek eşli kadında veya tek eşli erkekte hpv virüsü olma ihtimali çok çok düşüktür. Ancak tek eşlilik tarifine uygun kadınlar ya da erkekler için bu geçerlidir. Öncesinde cinsel deneyimi olan kadın veya erkekte hpv bulaşmış olabilir ve bunu partnerine bulaştırabilir.


HPV Aktif Değilken Bulaşır Mı?


Hpv bakirelerde veya cinsel aktif olmayanlarda genellikle görülmez. Hiçbir şekilde cinsel deneyimi olmayanlarda çok nadiren dış ortamdan bulaşabilir. Ancak sıklıkla bu kişilerde hpv veya siğil gözlenmez.


Hpv ve Siğil Evliliğe Engel Mi?


Kadında veya erkekte hpv veya siğil varlığı evliliğe yasal olarak engel değildir. Ancak evlenecek çirtlerden birinde hpv virüsü varsa partnerine bulaştırmamak için evlenmeden en az 6 öncesinde hpv aşılarının tamamlanmış olması oldukça önemlidir. Çiftler birbirine sürekli bulaştırmasın diye hem kadının hem de erkeğin hpv aşısı ile aşılanması mantıklı bir yaklaşım olacaktır.


Evlenirken Hangi Hastalıklara Bakılır? Yasal Olarak Yapılması Zorunlu Testler Nelerdir?


Evlenirken çiftlerden devletin bakılmasını istediği evliliğe engel olan hastalıklar ile ilgili testler vardır. Bunlar aşağıda sıralanmıştır:

  • AIDS virüsü (HIV virüsü)

  • Hepatit B ve C virüsü

  • Sifiliz (Frengi)

  • Akdeniz anemisi (Talasemi)

  • SMA testi

Hpv ve siğil tedavisini Ankara ili Çankaya ilçesindeki Çukurambar semtindeki merkezimizde yaptırabilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page