top of page

Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi Ankara - Rahim Ağzı Kanseri Testi Ankara

rahim ağzı kanseri tedavisi ankara

Rahim ağzı kanseri nedir?

Rahim ağzı kanseri rahim ağzındaki yada rahim ağzı içindeki hücrelerden kaynaklanan kanserlerdir. Gelişmiş ülkelerde yapılan rahim ağzı tarama programları sayesinde sıklığı oldukça azalan rahim ağzı kanseri az gelişmiş ülkelerde halen kadın genital kanserleri içerisinde 1. sırada yer almaktadır. Rahim ağzı kanserinin en önemli nedeni HPV virüsüdür. Bu virüsler içerisinde özellikle Hpv 16 ve Hpv 18 tipleri rahim ağzı kanserlerinin büyük çoğunluğuna neden olmaktadır.

Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?

 

Rahim ağzı kanseri pek çok hastada herhangi bir belirti vermez. Rutin tarama programları yada genital muayene sırasında tesbit edilir. İlerlemiş vakalarda vajinal kanama, sulu ve kanlı akıntı şeklinde belirtiler verebilir. Eğer karın içerisinde rahim yan duvarlarına kadar yayıldıysa böğür ağrısı, kanlı idrar gibi belirtiler oluşabilir. Ancak büyük çoğunluğu rahim ağzı kanseri testi adı verilen smear testi ve Hpv testi adı verilen rahim ağzı kanseri taramaları ile daha belirti vermeden erken dönemde tesbit edilmektedir.

 

Rahim ağzı kanseri öncü lezyonları nelerdir?

 

Rahim ağzı kanseri birden hızlı bir şekilde gelişen bir kanser değildir. Genellikle 15-20 yıl içerisinde oluşan bir kanserdir. Bu süre içerisinde tesbit edilecek olursa pek çok hastada tam tedavi sağlanabilmektedir. ASCUS, LGSIL, HGSIL, AGC ve karsinoma in situ şeklinde değişik sınıflandırmaları vardır. Tesbit edilen patolojiye göre tanı ve takip şekli değişmektedir.

 

Smear testi sonuçları neyi gösterir?

 

Smear testi sonucu yorumlama işi kadın doğum uzmanı tarafından size yapılacaktır. Smear testi normal çıkan hastalarda standart takibe devam edilir. Ancak hafif yada şiddetli hücresel değişiklikler çıkarsa bu hastalarda tanı koymak amacıyla kolposkopi eşliğinde biyopsi yapılması gerekecektir. Biyopsi sonucunda kanser öncüsü lezyonlar tesbit edilecek olursa tedavi yoluna gitmek gerekecektir. Ancak bu hastaların bir kısmında biyopsi sonucunda erken evrede rahim ağzı kanseri tesbit edilecektir. Bu hastalarda ise tesbit edilen evreye göre derhal tedavi yoluna gidilmelidir.

 

Kolposkopi ile bu lezyonların tanısı konur mu?

 

Kolposkopi dediğimiz büyüteçler yardımıyla rahim ağzındaki anormal değişikliklere ait değişik görüntüler tesbit edilebilir. Rahim ağzında noktalanma, damarlanma artışı, boyama sonrasında beyazlaşma gibi belirtiler rahim ağzında kanseröz bir gelişmenin olabileceğini göstermektedir. Tanıyı kesinleştirmek için bu durumlarda biyopsi yapmak gerekir. Ancak çok tecrübeli kolposkopistler görüntüye bakarak biyopsi yapmadan direkt olarak tedavi yolunuda tercih edebilmektedir.

Kolposkopi nasıl yapılır?

 

Kolposkopi jinekolojik muayene esnasında yapılabilen, anestezi gerektirmeyen ancak lokal anestezi yada sedasyon ile de yapılabilen bir işlemdir. Sadece kolposkopi yapılan hastalarda hiçbir şekilde ağrı olmaz. Ancak beraberinde biyopsi yapılacak olan hastalarda lokal anestezi uygulamak konfor açısından faydalı olacaktır. Jinekolojik muayene için spekulum dediğimiz alet yardımıyla rahim ağzı görüntülendikten sonra kolposkopi adı verilen büyüteçle rahim ağzı ve vajen dokuları incelenir. Daha sonra değişik boyalarla boyanarak ahim ağzındaki renk değişikliği olan bölgelerden biyopsi yapılır. Aynı anda rahim ağzının içi kısmından da biyopsi yapmak bazı hastalarda gerekebilir.

Rahim ağzı kanseri nasıl tedavi edilir?

Rahim ağzı kanseri tedavisi hastalığın evresine göre değişir. Erken evrelerde cerrahi tedavi daha ön planda düşünülürken, ilerleyen evrelerde radyoterapi ve kemoterapi tedavileri daha ön plandadır. 

bottom of page